У сучасних реаліях зернове лабораторне обладнання є обов’язковим атрибутом для успішної закупівлі, а також збуту олійних та злакових культур.
Для кожної культури існує розпорядження ДСТУ «Технічні умови»: відбір та аналіз зерна — ключові етапи виробництва для хлібопекарської та борошномельної промисловості.
Тому агрофірмам необхідно вибирати високоточне обладнання для зернових елеваторів, щоб забезпечити якість та безпеку сировини.
Етапи обробки та аналізу зерна
Обробка зерна — це тривалий процес, що вимагає наявності ряду лабораторних приладів для визначення фізико-хімічних та органолептичних показників.
Основні етапи роботи після збору врожаю:
- відбір та розподіл проби;
- визначення якісних властивостей;
- зважування продукції та визначення її вологості;
- подрібнення сировини для ретельного аналізу окремих показників.
Після підготовки проб проводять ряд досліджень та тестів: визначення якості клейковини та її деформації; вимірювання вологості; число падіння; відмивання клейковини; визначення білизни борошна.
Акредитація зернової лабораторії
Офіційним документом, який визнає результати випробування зернових культур є атестат про акредитацію лабораторії.
Отримання такого атестату свідчить, що лабораторія надає точні, достовірні та надійні результати випробувань.
Лабораторіям з аналізу зерна для проходження цієї процедури потрібно мати площі, ресурси, обладнання (особливо вимірювальні прилади), які пройшли перевірку ДП «Укрметртестстандарт» .
Список обладнання для зернової лабораторії
Досвідчені аграрії розуміють, що вибір обладнання відіграє важливу роль для будь-якого підприємства, пов’язаного з переробкою та аналізом зерна. Для отримання точних даних у лабораторіях має бути перелік обов’язкового обладнання.
Основні прилади
- ПЧП — для вимірювання ступеня активності альфа-амілази злакових культур.
- ІДК — для визначення якості клейковини пшениці та борошна.
- Пробовідбірники та дільники проб — відбирають проби зерна для їх аналізу та визначення домішок.
- Вологоміри — визначають рівень вологи всіх партій пшениці і борошна під час відвантаження.
- Прес — віджимає масла з проб зернових культур, і визначає кислотне число.
- ІЧ-аналізатор зерна — для вимірювання протеїну, клейковини, жиру у відсотковому вмісті.
- Млин — для подрібнення твердих, тендітних, м’яких та волокнистих матеріалів.
- Ваги лабораторні — відрізняються винятковою точністю вимірювань.
Додаткові прилади
- Діафаноскоп, який вимірює ступінь склоподібності, спираючись на оптичні властивості продукту.
- Термоштанги контролюють температуру зернової маси на найбільшій глибині та в різних точках.
- Сито для гранулометричної оцінки якості борошна.
- Пурка аналізуюча питому щільність (натуру), обсяг і водночас вагу проби.
- Білизномери, що проводять технічний контроль борошна.
Комплексні рішення від «Вента Лаб»
«Вента Лаб» пропонує високоякісне обладнання вітчизняного та іноземного виробництва. Опираючись на ваші запити, менеджери компанії запропонують оптимальний комплект приладів для різних типів зернових лабораторій під ключ.
Більш детальну консультацію щодо оснащення, доставки та сервісної підтримки ви можете отримати за телефоном: 0 800 306 725.