У кавунах мало калорій, натомість вітамінів – хоч відбавляй. Як правильно обрати смугасту ягоду, аби отримати користь, а не отруєння, розповіли в Обласному центрі здоров’я.
«Не можна купувати кавуни на стихійних ринках. Особливо там, де ягоди викладають просто на землі, ще й біля дороги – баштанні швидко поглинають свинець, якій містять вихлопні гази, – зазначили в Обласному центрі здоров’я. – Просіть у продавця показати сертифікат якості».
Не варто прямо на ринку відрізати шматок кавуна, аби спробувати. Брудні шкірка ягоди та лезо ножа можуть призвести до харчових отруєнь.
Вдома кавун потрібно ретельно помити – спочатку потерти щіткою, потім – обдати окропом, холодною водою і дати висохнути. Розрізаний кавун слід зберігати в холодильнику не більше доби.
«Найбільша кількість шкідливих речовин в кавуні міститься біля кірки, тож цю м’якоть краще не їсти, – додали фахівці. – Не варто давати кавун дітям до року».
При появі симптомів отруєння після вживання кавуна слід звернутись до лікаря.