Австралійське вино відоме в усьому світі завдяки високій якості, багатому смаку та аромату, а також великому розмаїттю різновидів алкогольних напоїв. Головна причина полягає в тому, що клімат у країні варіюється від прохолодного до спекотного, тому в різних регіонах можна вирощувати різноманітні сорти винограду, щоб виробляти з нього вино в різних стилях. Про ці та інші причини популярності австралійського напою розповідаємо у статті.
Різноманітність терруарів
У різних регіонах Австралії свої типи ґрунту та кліматичні умови: наприклад, у штаті Вікторія вздовж узбережжя панує прохолодний помірний морський клімат, тоді як у південній та західній частинах країни тепло та сонячно. Найбільш відомі виноробні регіони розташовані в долині Баросса, біля річки Маргарет та в долині Ярра. Виноробство розвинене у всіх шести штатах країни, але більша частина виноградників розташована у південно-східній частині.
Величезна кількість сортів винограду
В Австралії вирощують і місцеві, і міжнародні сорти винограду, що дозволяє місцевим виробничим компаніям створювати вино в різних стилях. На першому місці за популярністю стоїть сорт червоного винограду Шираз. З нього виробляють червоні вина, у смаку яких відчуваються стиглі фрукти та пряні нотки. Також дуже популярний сорт Каберне Совіньйон — з нього роблять вино багато відомих австралійських брендів, зокрема Yellow Tail. А ще місцеві винороби виготовляють алкогольні напої із сортів Мерло, Піно Нуар, Гренаш. Серед білих вин особливо популярні Шардоне, Совіньйон Блан, Семільйон, Рислінг. З Шардоне роблять білі вина, у смаку яких відчуваються фруктові та дубові нотки.
Інновації та експерименти
Австралійці часто проводять експерименти з вирощування різних сортів винограду, купажування та витримки винних спиртів, що дозволяє їм отримувати особливо цікаві алкогольні напої. Креативний підхід до виробництва вина вдало поєднується зі строгими стандартами: у країні працює Австралійський науково-дослідний інститут вина, який забезпечує технічну підтримку галузі та допомагає підтримувати високий рівень якості протягом усього процесу виноробства. При цьому багато австралійських виноробів запроваджують екологічно безпечні методи вирощування винограду та виробництва, відмовляючись від шкідливих хімічних добрив та вітаючи ініціативи щодо економії води та скорочення відходів для збереження природних ресурсів і екології.
Доступна вартість
Багато австралійських вин демонструють відмінне співвідношення ціни та якості — у продажу є напої різних цінових категорій. Це дозволяє легко підібрати в маркеті алкогольних штук Maudau вдалий варіант як для повсякденного вживання, так і для особливих випадків. Особливо цінуються преміальні вина, виготовлені з ягід, зібраних на одному винограднику.